Štediše 267 milijuna eura prebacili u franke i dolare

Bez autora
Jun 24 2012

Dvije milijarde kuna štednje u eurima krajem prošle godine pretvorili su građani u druge valute, većinom švicarske franke i dolare. Osim tog podatka, Hrvatska narodna banka u svojem godišnjem izvještaju objašnjava da je toj konverziji kumovalo previranje na svjetskom financijskom tržištu i neizvjesnost oko dužničke krize u euro-zoni. Te dvije milijarde kuna, što je oko 267 milijuna eura, i nije neki velik “bijeg” iz eura, budući da građani u bankama trenutačno čuvaju ukupno 148 milijardi kuna. Od toga je 21,9 milijardi kunske i 126 milijardi kuna devizne štednje, u kojoj dominiraju euri s oko 80 posto. Taj podatak ne iznenađuje jer je krajem godine, s eskalacijom dužničke krize u euro-zoni, dio građana bio zabrinut za budućnost eura. I u svibnju i lipnju može se također očekivati da će biti nešto veća sklonost prebacivanju štednje u druge valute.

Štediše 267 milijuna eura prebacili u franke i dolareDvije milijarde kuna štednje u eurima krajem prošle godine pretvorili su građani u druge valute, većinom švicarske franke i dolare.

Osim tog podatka, Hrvatska narodna banka u svojem godišnjem izvještaju objašnjava da je toj konverziji kumovalo previranje na svjetskom financijskom tržištu i neizvjesnost oko dužničke krize u euro-zoni.

Te dvije milijarde kuna, što je oko 267 milijuna eura, i nije neki velik “bijeg” iz eura, budući da građani u bankama trenutačno čuvaju ukupno 148 milijardi kuna. Od toga je 21,9 milijardi kunske i 126 milijardi kuna devizne štednje, u kojoj dominiraju euri s oko 80 posto.

Nije iznenađenje

− Taj podatak ne iznenađuje jer je krajem godine, s eskalacijom dužničke krize u euro-zoni, dio građana bio zabrinut za budućnost eura. I u svibnju i lipnju može se također očekivati da će biti nešto veća sklonost prebacivanju štednje u druge valute.

No, dominira euro, i to je opravdano zbog visokog stupnja euroiziranosti domaćega gospodarstva. Većina cijena ovisi o kretanju tečaja kune i eura, dok dolar samo djelomično utječe na kretanje cijena energenata. Bilo bi dobro štedjeti u valuti u kojoj se troši, a i banke, s obzirom na valutnu strukturu svoje imovine, potiču štednju u eurima i kunama – kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke.

Euro jest u fokusu, veli Šantić i dodaje da ni u Americi situacija nije blistava i, ako FED posegne za nekim nekonvencionalnim mjerama, vrijednost dolara opet bi mogla pasti. Švicarska središnja banka odlučila je braniti tečaj franka u odnosu prema euru, a kako bi se zaštitila od gubitaka, najavila je i da je spremna razmisliti o neuobičajenim potezima poput zabrane priljeva stranoga kapitala kako bi zaustavila jačanje franka.

Treba voditi računa

− Svatko treba voditi računa o tome da je ovo razdoblje vrlo visoke volatilnosti u kojem je moguće i dobiti i izgubiti. Oni koji imaju visoke razine štednje mogli bi razmisliti o diverzifikaciji rizika na više valuta, nije neopravdano kad se ljudi koji imaju kredite u švicarskim francima nastoje zaštititi tako što štednju pretvaraju u franke. Za ostale bi pravilo bilo da štede u valuti u kojoj troše – veli Šantić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik